T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / KOCASİNAN - Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

Rehberlik Köşesi

REHBERLİK NEDİR?

Rehberlik bireyin bir bütün halinde gelişmesine yardım işini anlatan bir terimdir. En geniş anlamda rehberlik; problemlerini çözme, bağımsız hale getirme, yeteneklerini açığa çıkarma ve geliştirme, gerçekçe karar vermeme tercihler yapmasını, çevresiyle sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurması ve sonuçta kendisini gerçekleştirmesi için bireylere yapılan sistemli ve profesyonel yardımlar sürecidir.

Rehberliğin amacı bireyin kendi olanakları içinde, fizyolojik, psikolojik, sosyolojik kültürel..v.b özelliklerini dikkate alarak, kendisini gerçekleştirmesini sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmesini sağlamaktır.

Rehberliğin temel ilkesi denildiğinde, rehberlik çalışmalarında ortak olarak kullanılan, temel alınan, çalışmalarda göz önüne alınması zorunlu olan ilkelerdir. Rehberlik hizmetlerinin başarılı olabilmesi için bir takım ilkelere uygun olarak yapılmasına bağlıdır.

Rehberlik hizmetleri eğitim-öğretim hizmetlerinin tamamlayıcı, geliştirici verimini arttırıcı özelliklerine sahip olduğundan, eğitim sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Çünkü rehberlik hizmetleri,  öğrencileri tanıma ve kendi kendilerini tanımalarına olanak sağlar, öğrencileri tanıma ve kendi kendilerini tanımalarına olanak sağlar, öğrencilerin ilgi  istidat ve yetenekleri doğrultusunda yönelmelerine, bu özelliklerinin gelişmesine  yardım eder.

Okul ve okul dışı şartlara uyumları ve tanımalarına yardımcı olur. Onların her türlü problemlerinin çözümüne yardım etme amacını güder. Zararlı tutum ve alışkanlıkları önleyici, bilgilendirici özellikleri vardır. Okul aile ve çevre işbirliği içinde öğrencilerin bir bütün olarak gelişmesine yardımcı olur.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.01.2013 - Güncelleme: 15.02.2021 14:50 - Görüntülenme: 3318
  Beğen | 3  kişi beğendi