T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / KOCASİNAN - Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Tarihçesi

OKULUN ADI: Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

 MAHALLENİN ADI: Yeşil Mahalle

 OKULUN ÇALIŞMA ALANI: Yeşil Mahalle, Oruç Reis Mahallesi, Sancaktepe Mahallesi, Mithatpaşa Mahallesi

 ÇEVRENİN KONUMU: Kuzeyinde Sancaktepe, güneyinde Hilal Mahallesi, batısında Mithatpaşa Mahallesi, doğusunda Nato Yolu yer alır.

 MAHALLENİN KURULUŞU: Çevreye 1945 yıllarında Pınarbaşı İlçesi'nin Artmak Köyü'nden gelen H.Mehmet KILIÇ, Boğazlıyan İlçesi'nden Şefik OBALAR ve Kayseri'den TEKELER ailesi kendi isimleri ile anılan bugünkü Erkilet caddesinin güneyindeki tepenin batı cephesinde ilk yerleşimi başlatmışlardır.

 Bundan sonra Erkilet ve çevresinden gelenler buraya yerleşmeye devam etmişlerdir. Çevrenin güzelliğinden dolayı mahallenin adı Yeşil Mahalle konmuştur. İdari yönden Sümer Yeni Mahalle'ye bağlı olarak kendilerini tescil ettirerek tarihi başlamıştır.

Kurulmasındaki sebepler ikiye ayrılır:

1. Sümer Bez Fabrikası'nın bu çevrede olması ve işçilerin ucuz mesken bulması.

2.   Toprağın uygun ve arazinin elverişli olması, tarımı bilen kişilerin olması. 

Mahallenin büyümesi ile şehirdeki Çandır ve Hacı Kılıç Mahallesi'nde bulunan çiftçileri şehir dışına taşımak gerekmiştir. 1958 yıllarında Erkilet caddesinin batısındaki ova ve vakıf tarlaları üzerine 84 adet planlı ev ve ahır yapılmış Türkiye Cumhuriyeti Bankaları yetkisine verilerek çiftçilere 20 yıl vadeli olarak verilmiştir. 1960 yılından sonra fiyatlar artınca çiftçilerden Ziraat Bankası'nca şartları kabul edenlere verilmiştir.

 İKLİMİ: Karasal iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise oldukça sert ve kar yağışlıdır. En fazla yağış düşen mevsim ilkbahardır.

 BİTKİ ÖRTÜSÜ: Hakim bitki örtüsü bozkırdır.

 TARIM VE HAYVANCILIK: Tarım ve hayvancılık yok denecek kadar azalmıştır. Müstakil evlerin bahçelerinde meyve ağaçları ve ark sebzeciliği yaygındır. Bazı evlerde süt inekçiliği yapılmaktadır.

 HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI: Gelir düzeyi düşük ailelerden oluşmaktadır. Fabrikalarda asgari ücretle çalışan işçilerin yanı sıra mevsimlik işçi olarak inşaatlarda çalışanların sayısı da oldukça yüksektir. Az sayıda memur bulunmaktadır. Ayrıca ev hanımları aile bütçesine katkıda bulunmak için örgücülük, halıcılık da yapmaktadır.

 BEŞERİ DURUM: Gecekondu olarak yapılaşan mahalle son zamanlarda imarlı yapılaşmaya doğru gitmektedir. Mahalle sakinleri daha çok eğitim seviyesi düşük ailelerden oluştuğundan çok çocukludur. Mahalle daha çok Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'dan gelen ailelerden oluştuğu için oldukça farklı bir kültür yapısına sahiptir. Kalabalık nüfusun çoğu dayanıksız iki ya da tek odalı gecekondularda ikamet etmektedir.

 MAHALLENİN ALT YAPI DURUMU: Yeşil Mahalle'de sağlıklı içme suyu, kanalizasyon ve elektrik hizmetleri yapılıp bitmiş durumdadır. Mahalle aralarında kullanışlı yollar yoktur. Ana caddeler ise asfaltlanmış ve kaldırımlar mevcuttur.

 SAĞLIK HİZMETLERİ: Mahalle sakinleri sağlık ihtiyaçlarını Mithatpaşa Sağlık Ocağı'nda gidermektedir. Lüzum halinde hastalar sosyal güvencelerine göre çeşitli hastanelere sevk edilmektedir. Sağlık ocağında her türkü koruyucu tedbir alınmaktadır. Senenin belli dönemlerinde okullar gezilerek koruyucu aşılar yapılmaktadır. Ana ve çocuk sağlığı ile ilgili hizmetler ve laboratuar hizmetleri verilmektedir.

 KÜLTÜR DURUMU: Değişik bölgelerden insanların o yörelerden getirdikleri değişik kültür, adet ve gelenekler mevcuttur. Düğün, nişan, cenaze gibi olaylarda bu kültürler ön plana çıkmaktadır. Değişik illerden gelen insanların şiveleri farklılık göstermektedir. Bu yöresel kültürler genç kuşakta etkisini kaybetmekte şehir kültürü egemen olmaktadır. Mahalle halkının okuma yazma oranı %80 civarında olup gün geçtikçe bu oran yükselmektedir. Mahallede kütüphane ve sosyal tesisler bulunmaktadır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.01.2013 - Güncelleme: 15.02.2021 14:48 - Görüntülenme: 4083
  Beğen | 8  kişi beğendi